Bezárás
BezárásVálassz várost
BezárásVálassz várost

48. Nyírbátori Zenei Napok 2014

4300 Nyírbátor, Szabadság tér 21. -

48. Nyírbátori Zenei Napok információk

Beharangozóként a nyírbátori polgármester köszöntője:


"Kedves Látogató, Kedves Vendégünk!

 
A kultúra- és zenekedvelő városlakók szíves figyelmébe ajánlom hosszú évtizedekre visszatekintő, értékes örökségként őrzött és ápolt rendezvénysorozatunkat, a Nyírbátori Zenei Napokat, mely idén 48. alkalommal várja a muzsika barátait. Augusztus 2. és 20. között a nagyszerű előadóknak, művészeti együtteseknek köszönhetően, ismét a „zene ünnepe” lesz városunkban.

A három hétvégén átívelő fesztiválunk több izgalmas zenei csemegével kedveskedik a látogatóknak. A 2014-es repertoárban szerepel a régi filmslágereket, kuplékat, táncdalokat mívesen hangszerelt cigányzene kíséretében előadó Budapest Bár. Közönség elé lép a Kossuth-díjas, stílusteremtő Csík Zenekar, a magyar népzenei élet meghatározó szereplője.

Ősi helyszínen, a Református Műemlék Templomban ad koncertet a világjáró Magyar Virtuózok Kamarazenekar, Szenthelyi Miklós hegedűművész vezetésével. S itt szólaltatják meg magyar és kortárs szerzők műveit a Kodály Filharmonikusok Debrecenből.
A reneszánsz és a barokk stílus vonóshagyományait képviseli a Szalka Consort vonószenekar.

A helyi művészeti élet reprezentánsa a Nyírbátori Koncertfúvószenekar, a VI. Nyírbátori Fúvószenekari Találkozó szervezője és egyik fellépője. Rendezvényünket idén a Nemzeti Kulturális Alap, a Kakukk Étterem, a Sárkány Wellness & Gyógyfürdő, a Bátori Várkastély, a Bátori Barangolók, a Napsugár Panzió és Kávézó, az MSK Hungary Bt., az Unilever és a Tesco támogatja. A Zenei Napok egy olyan fesztivál, amely igényes szórakozást kínál a látogatóinak évről évre.

Szép élményekkel teli, tartalmas szórakozást kívánok!
 
Tisztelettel:
Balla Jánosné
polgármester"

 
2014. augusztus 2. (szombat) 16 óra
VI. Nyírbátori Fúvószenekari Találkozó
Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ lépcsőpiramisa
A koncert ingyenes.
 
Fellépő együttesek:
 
Derecskei Ifjúsági Fúvószenekar: A fúvószenekar legfontosabb célja a zenei, közösségi nevelés. Fontosnak tartják minél több emberhez, társadalmi réteghez eljuttatni a zene nagyszerűségét. Tudományosan bizonyított tény, hogy a zenei nevelésben részesülő gyerekek nemcsak a tanulásban válnak sikeresebbé, hanem a társaik iránti toleranciájuk is számottevően javul. A fúvószenekar eredményei: Számos külföldi (lengyel, olasz, német, erdélyi, szerbiai) és hazai fesztiválon öregbítették városuk és iskolájuk hírnevét. A zenekar karnagya: Fazakas Árpád.
 
Zichy Géza Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekar: Hajdúszoboszlón több mint 50 éve működik fúvószenekar, azonban csak 8 éve került a városi zeneiskolához a folyamatos utánpótlás biztosítása végett. Kerekes Imre karnagy 4 éve vette át a zenekar vezetését. A zenekarnak évente 20-30 fellépése van, ezek nagy része helyi megmozdulásokon, városi ünnepségeken és művészeti fesztiválokon zajlik. A tavalyi év legrangosabb fellépése a debreceni Nemzetközi Katonazenekari Fesztiválon volt. Idén nagy sikerrel szerepeltek a Nagyerdei Stadion ünnepélyes megnyitóján 20.000 néző előtt. Ebben az évben, Demecserben, az Országos Fúvószenekari és Mazsorett Szövetség MinősítőVersenyén kiemelt Arany Minősítést kapott a zenekar és emellett a verseny legjobb ütőszólama díját (tanáruk: Kerekes–Kiss Edina) és a verseny legjobb mélyrézfúvós szólama díját is megkapták. Részt vesznek a Debreceni Virágkarneválon is, melyre nagyon látványos műsorral készülődnek a helyi mazsorett csoporttal közösen.
 
Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara: Az együttes 1976-ban a zeneiskola növendékeiből szerveződött, Simonffy Emil Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekara néven. Az elmúlt három évtized sikeres hazai és külföldi szereplései, fesztiváljai öregbítették az iskola és a zenekar hírnevét itthon és szerte Európában. 2003 szeptemberétől a zeneiskola trombitatanára, Sárvári József vezeti az együttest, amely 2008-ban vette fel a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara nevet. Az együttes rendszeres résztvevője a városi és iskolai rendezvényeknek. Eredményeik: 2008 április, Szolnok - VI. Országos Zenekari Verseny fúvószenekari kategória 3. helyezés; 2010 május - II. Demecseri Fúvószenekari Fesztivál és minősítő verseny: "A" kategória Arany minősítés, 2011 május, Gyöngyös – VII. Országos Zenekari Verseny fúvószenekari kategória 1. helyezés.
 
Szabolcsi Koncert Fúvószenekar és Majorette Csoport: A zenekar 1938-ban alakult, mint Nyíregyháza vasútállomás Árpád Fúvószenekara. 1986-ban egyesült a városi ifjúsági zenekarral. Azóta is folyamatosan működik. 1973-ban megalakították Magyarország legelső mazsorett csoportját. Számos eredményt értek el nemzetközi és hazai megmérettetésen. 27 éve rendezik meg folyamatosan az Újévi Koncertet, mely világszinten is egyedülálló. Európa, Afrika és Ázsia számos országában léptek már fel, mindig nagy sikerrel. Rendelkeznek a Magyar Fúvószenekari Szövetség legmagasabb minősítésével. 2012. január 1-jén megkapták több száz fúvószenekar közül másodikként a MAFUMASZ NÍVÓ-díját. A zenekar karnagya és művészeti vezetője: Bakó Levente Liszt-díjas trombitaművész. A mazsorett csoport vezetője: Molnár Mónika.
 
Nyírbátori Koncertfúvószenekar: A Nyírbátori Koncertfúvószenekar 1980-ban alakult. A zenekar tagságát a nyírbátori és a környező települések zeneoktatási intézményeinek növendékei, valamint az évről-évre visszajáró idősebb fúvósok alkotják. Az elmúlt 34 évben Európa csaknem valamennyi országában felléptek már, sikerrel képviselve a magyar fúvószenei kultúrát. Műsoraikat indulókból, operettekből, könnyű-, popzenei, szórakoztató és filmzenékből állítják össze. Két CD-lemezük készült, melyek nagyon sikeresek. Nyírbátor zenei életének rendszeres résztvevői. A zenekar karnagya: Fazekas Mihály.
 
Debrecen Dixieland Jazz Band: A 60-as és 70-es években a magyar jazzélet markáns, nemzetközileg is jegyzett képviselője volt a Debreceni Jazz Quartett. Vezetőjének, Dr. Kiss Ernőnek halála után a zenekar tagjai néhány évre abbahagyták a közös muzsikálást. 1984-ben Gyarmati Zoltán, a quartett korábbi szaxofonosa elhatározta, hogy további tagok bevonásával más stílusban játszó, új zenekart alapít. Így jött létre 1984 végén a Debrecen Dixieland Jazz Band. A zenekar Európa számos országában és két alkalommal a jazz őshazájában, az Egyesült Államokban is megfordult (legutóbb 2005-ben New Orleansban járt).
 
 
2014. augusztus 3. (vasárnap) 19 óra
A Budapest Bár koncertje exkluzív vacsorával
Helyszín: a Nyírbátori Kulturális Központ aulája
Vacsorajegy: 4000 Ft, mely július 25-ig korlátozott számban rendelhető.
 
Kitűnő zenészek, fantasztikus egyéniségű énekes előadók, nagyszerű dalok – ez a Budapest Bár sikerének receptje. A Farkas Róbert által vezetett együttes megalakulása óta több generáció kedvencévé vált – számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, vagy nagyon közismerteket öltöztettek új köntösbe. Számos kor, kultúra és generáció találkozik a produkcióban – talán ezért is szeretik fiatalok és idősebbek egyaránt.
 
2014 a megújulás, az újdonságok éve a Budapest Bár számára. Áprilisban jelent meg várva-várt új lemezük Húszezer éjszakás kaland címmel, amelyen már a feldolgozások mellett saját, szerzői dalok is hallhatók. A Húszezer éjszakás kalandot 2014 őszén egy újabb Budapest Bár-lemez, egy borongósabb, melankolikusabb album követi majd. 2014-ben újabb énekessel bővül a Budapest Bár csapata: Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese is csatlakozott a zenekarhoz.
Aki volt mostanában a zenekar koncertjein, hallhatta, hogy a zenekar a 20-as, 30-as évekhez fűződő rajongása mellett egyre többször nyúl a közelmúlt emblematikus rock- és pop slágereihez. Feldogoztak Tom Waits, Simon and Garfunkel, Nick Cave, LGT, David Bowie számokat, sőt Depeche Mode-ot is. Valljuk be, ez nem szokványos egy cigányzenekartól. A régmúlt és a közelmúlt elegyét lehet majd a nyári koncertjeiken is hallani – kitűnő színvonalon, merészen és energikusan.
A Budapest Bár két teltházas koncerttel kezdte az évet a Vígszínházban. Tavaly a magyarországi koncertjeik mellett turnéztak Brazíliában, az Egyesült Államokban, Törökországban, játszottak európai nagyvárosokban, valamint Erdélyben és Szlovákiában. Párizsban a 27. UNESCO Közgyűlés hivatalos megnyitóján szerepelt a zenekar, Törökországban pedig a magyar nemzeti ünnep alkalmából ismerte meg őket a török közönség.
A Budapest Bár zenekar: Farkas Róbert (hegedű, gitár), Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (harmonika, zongora), Farkas Richárd (bőgő), Kisvári Ferenc (dob).
A Budapest Bár énekesei: Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Mező Misi, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián.
 
A program első részében cigányzene inspirálta klasszikusokat hallhat a közönség. Többek között a következő művek hangzanak el:
Szentirmay Elemér: Emlékezés Biharira
Brahms: 6. Magyar tánc
Hubay Jenő: Hullámzó Balaton
Haydn: Gypsy Rondo
Babai Béla: Capriccio
Liszt: II. Magyar Rapszódia
 
A műsor második részében a klezmer, a tangó, a jazz és a sanzonok világában kalandozik a Budapest Bár:
 
Piazzolla: Milonga del Angel
Peterson: Salute to Bach
Misirlou (tradícionális)
Márkus Alfréd – Harmath Imre: Stux, maga vérbeli párizsi lett
John Lennon - Paul McCartney: Girl
Herrer Pál – Zágon István: Engem a rumba döntöget romba
Fényes Szabolcs - G.Dénes György: Szerdán tavasz lesz
Fényes Szabolcs - Szenes Iván: Szeretni bolondulásig
 
Vacsora:
 
Előétel: Füstön érlelt magyaros sonka, nyári salátaágyon balzsamszirupos öntettel
 
Főételek:
 • „A” menü: Tanyasi jércemell aszalt szilvával, konyakos májjal töltve, magvas köntösben sütve, mentás cukorborsópürével
 • „B” menü: Szűzérme zöldfűszeres „piskótában”, zsálya erdei gombakincsekkel, pecsenye levével, mangalica bacon-be göngyölt ceruzabab ropogós magvas köntösben, hagymás dödöllével
 
Desszert: Rigójancsi
 
 
2014. augusztus 9. (szombat) 19 óra
Szalka Consort vonószenekar
Helyszín: Máriapócsi Görögkatolikus Kegytemplom udvara
A koncert ingyenes.
 
A vonószenekar 2011. január 21-én alakult azzal a céllal, hogy szakképzett, hivatásos zenetanárok bevonásával és irányításával lehetőséget adjon a vonós hangszereken jelenleg is tanuló fiataloknak és az amatőr felnőtteknek az együtt történő örömzenélésre, a fejlődésre. Fellépéseik alkalmával a zenei élményt megosztják a zeneszerető közönséggel is.
Hagyományt őriznek, mert főleg (de nem kizárólagosan) világhírű klasszikus-zenei és barokk-kori zeneszerzők műveit adják elő, felidézve az említett korokra jellemző baráti, családias együttmuzsikálás szép szokását. Hagyományt teremtenek, mert a zenekari próbákon és fellépéseik során népszerűsíteni kívánják a vonós zenei oktatást, a vonós hangszeren tanulók fejlődését, „élőzenei” élményt szereznek és nyújtanak.
Negyedik éve működik a zenekar, eddig 18 hangversenyt adtak nagyszámú közönség előtt óriási sikerrel. Fellépéseik során váltakozó a létszámuk, de átlagosan 15 fővel lépnek fel.
 
A zenekar tagjai:
 
Viktorné Szabados Zsuzsanna - koncertmester
Koleszár Mária - hegedű
Horváth Sándor - hegedű
Filep Boglárka - hegedű
Tóth Béla - hegedű
Dr. Sőregh István - hegedű
Spisák László - hegedű
Kőrizs Olivér - hegedű
Szabó Tamás - hegedű
Krasznai Marianna - hegedű
Ivancsó Fruzsina - hegedű
Tóth Hajnalka - hegedű
Béltekiné Szívós Ágnes - hegedű, brácsa
Katona Gábor - brácsa
Dr. Bakos Amarilla - gordonka
Takács Zoltán - gordonka
Veczán Emese - gordonka
Filep Erzsébet - zongora, orgona, csemballó
 
Tervezett műsor:
 1. Handel: Sába királynő bevonulása a Salamon c. operából
 2. Vivaldi: g moll Concerto 2 gordonkára II. és I. tétel
 3. J.S.Bach: IV Brandenburgi verseny. II. és I. tétel
 4. Greensleves: Népszerű angol dallam a 17. századból
 5. Elgar: Enigma variációk. 9. és 12. tételek
 6. J.S. Bach. Aria a 208 kantátából. Die schafe können sicher weiden…
 7. Vivald: g moll Concerto grosso RV 578.
 
 
2014. augusztus 10. (vasárnap) 19 óra
Magyar Virtuózok Kamarazenekar és Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész
Helyszín: Református templom (Nyírbátor)
Jegyár: 1500 Ft
 
A Magyar Virtuózok Kamarazenekart 1988-ban alapította Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a főiskolán végzett fiatal tehetséges tanítványaiból.
A kamarazenekar 25 éve a magyar komolyzenei élet kiemelkedő szereplője, a legtöbbet foglalkoztatott zenekar. A repertoár a barokktól a 20. századi zenéig terjed. Olyan zeneszerzők művei csendülnek fel koncertjeiken, mint Bach, Vivaldi, Mozart, Haydn, Csajkovszkij, Verdi és Bartók, stb. Megalakulásuktól kezdve igen sikeres külföldi pályafutást mondhat magáénak az együttes, koncerteztek az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Indiában, Dél-Koreában, Dél-Amerikában és Európa majd minden országában.
Repertoárjuk a 2014-es évtől a klasszikus komolyzenén túlmutat, szalonzene, operett és filmzene is megjelenik nívós koncertjeiken.
 
Szenthelyi Miklós
1973-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. A különleges tehetségek osztályát 1978 óta vezeti. Pályája kezdetén több rangos nemzetközi versenyen is sikeresen szerepelt. 1975-től az Országos Filharmónia szólistája. 1988-ban megalapította a Magyar Virtuózok Kamarazenekart. Szenthelyi Miklós legutóbbi zenei mérföldkövet jelentő vállalkozására 2013. november 16-án a Budapest Kongresszusi Központban megrendezett maratoni hangversenyen került sor, ahol egyetlen napon, négy hangversenyen, folyamatosan 10 órát töltött hegedüléssel. Ezzel a teljesítményével magyar rekordot döntött. Nemzetközi mesterkurzusokat vezet, vendégművészként fellépett Európa szinte minden országában, Észak– és Dél-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában. Szenthelyi Miklós művészi munkásságának elismeréseként 1986-ban Liszt-díjat, 1990-ben MSZOSZ-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársaság Tiszti keresztje kitüntetést, 2000-ben Tátrai Vilmos-emlékgyűrűt és 2008-ban Kossuth-díjat kapott. Hangszere 1976 óta egy, a magyar állam kollekciójából való Josepf Guarnieri (1723) mesterhegedű.
 
Tervezett műsor:
Vivaldi: G-dúr szimfónia RV.149
Vivaldi: B-dúr kettősverseny 2 hegedűre
Vivaldi: F-dúr hármasverseny
Bach: d-moll kettősverseny 2 hegedűre BWV 1043
Bach: E-dúr Hegedűverseny BWV 1042

 
2014. augusztus 16. (szombat) 20 óra
A Kossuth-díjas Csík Zenekar koncertje
Helyszín: Római Katolikus Minorita templom és rendház belső udvara
Rossz idő esetén: Nyírbátori Kulturális Központ
Jegyár: 2500 Ft
 
“Negyed évszázada, hogy a magyar népzenei élet egyik lelkesen tanuló, tudását szeretettel továbbadó, bátran igényesen alkotó, elismerten népszerű együttese a Csík zenekar. Ahogyan a szerelem is tud gyönyörű, ugyanakkor gyötrelmes lenni, úgy a népzene szeretetében eltelt 25 év is tudott göröngyös útra vinni, illetve egekig felemelő boldogságot adni. Kívánom mindazoknak, akik kíváncsian figyelemmel kísérik a munkánkat, hogy még sokáig leljenek örömet koncertjeinken az általunk játszott dallamok hallgatásában. Ezzel magunknak is kívánom ezt, hiszen hosszú ideig szeretnénk még mosolygó szemű, boldog, meghatott arcokat látva játszani, tudva, hogy van kinek muzsikáljunk.” (Csík János)
 
Kísérő program:
2014. augusztus 16. (szombat) 15 óra
Szilágyi Szabolcs Hat kicsi hajótörött c. könyvének dedikálással egybekötött bemutatója és Szűcs Édua karikaturista kiállításának megnyitója.
Közreműködik Föld S. Péter író, publicista.
Helyszín: A Nyírbátori Kulturális Központ aulája
 
Szűcs Édua
1959-ben született Szegeden. Férje Föld S. Péter újságíró, három felnőtt gyermeke van, Ádám, Noémi és Tamás. Karikaturistának vallja magát, ám - kollégáihoz hasonlóan szabadúszó grafikusként dolgozik. Könyveket, tananyagokat, tudományos-ismeretterjesztő előadásokat, kiadványokat és folyóirat cikkeket illusztrál. Karikatúráit rendszeresen kiállítja Magyarországon és a határokon túl. Európán kívül önálló kiállításai voltak Kínában, Indiában, Chilében és az USA-ban is. Rajzai nem a napi politikáról szólnak, az egyedi és általános emberi problémák, társadalmi törvényszerűségek érdekelik. Szülei festőművészek voltak. Édesapja, Szűcs Árpád konstruktivista-pointilista stílusban, édesanyja, Sz. Kováts Margit organikus szürrealista stílusban festett. A szocializmus idején ,,nyugatmajmoló” stílusuk miatt nem lehettek a Művészeti Alap tagjai. Az ő tiszteletükre semmilyen művészeti szakmai szervezetnek sem tagja.
 
Szilágyi Szabolcs
Huszonegy éve Lengyelországban élő nyugdíjas magyar újságíró, író, a ZLP lengyel írószövetség tagja, és mint blues szájharmonikás, a Lengyel Blues és Ballada Társaság örökös tagja.
1942-ben, Nagyváradon született. Diákkorának egy tanéve (1958/59) a nyírbátori Báthori István Gimnáziumhoz, s ez érzelmekkel is a városhoz kötötte. Könyvtáros és pszichológus diplomát szerzett Debrecenben. Lengyel felesége 1994 óta a varsói MWMEDIA hír- és fotóügynökség tulajdonos-menedzsere.  Egyik fia Angliában fogtechnikus, egy fia Nyíregyházán gépkocsivezető. Harmadik fia Varsóban fotóriporter, leánya ugyancsak a lengyel fővárosban hírügynökségi szerkesztő. Hat unokája van.
A katonai szolgálat után rövid ideig nyíregyházi könyvtáros, majd a nyíregyházi „Kelet-Magyarország” újságírója, a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójának helyettes vezetője és a Nyíregyházi Városi TV alapító főszerkesztője. A 70-es években négy évig hivatásos tiszt. Két alkalommal, összesen 8 évig a Magyar Rádió (két évig a Magyar Televízió) állandó varsói tudósítója, majd diplomata (sajtó- és kulturális attasé) a varsói magyar nagykövetségen.
Kivándorlását követően alapító főszerkesztője a varsói METROPOL c. napilapnak, az Európai Unióba történt belépés után a BBC magyar szekcióját tudósítja Varsóból az adások megszűnéséig. Hosszú éveken át a varsói székhelyű Nemzetközi Mosoly Lovagrend magyar képviselője, alkancellárja. Ebben a minőségében ő képviseli a lovagrendet Csekő Sándor 2005 novemberi kitüntetésén.  Az utóbbi csaknem tíz évben Nyírbátor és a lengyel Rawa Mazowiecka testvérvárosi kapcsolatait segíti, tevékenységét 2007-ben a város képviselő testülete „Nyírbátorért” emlékéremmel ismerte el.
1964 óta 16 könyve jelent meg magyarul és lengyelül. Dokumentum-riport kötetek, regény, szatíra, groteszk, lengyelből fordított néhány mű szerzője, fordítója. Jelenleg a II. világháború egyik utolsó ütközetéről, a Dukla-szoros magyar, német, cseh, ukrán katona áldozatairól szóló történelmi fikciós regényen dolgozik.​
 
 
2014. augusztus 17. (vasárnap) 21 óra
Éjszakai fürdőzés a Szalka Consort vonószenekarral
Helyszín: Sárkány Wellness és Gyógyfürdő
Belépő: 1200 Ft, amely a helyszínen vásárolható meg.
 
Tervezett műsor:
 
I. rész
 1. Handel: Sába királynő bevonulása a Salamon c. operából
 2. Greensleves: Népszerű angol dallam a 17 századból
 3. Delibes: Keringő a Coppelia c. operából
 4. Ponchielli: Órák tánca a La Gioconda c. operából
 5. Mascagni: Intermezzo a Parasztbecsület c. operából
 6. Idősebb és ifjabb Strauss: Pizzicato polka
 7. Idősebb J.Strauss: Radetzky-marsch
 
II. rész
 1. Erkel F.: Palotás a Hunyadi László c. operából
 2. Berlioz: Rákóczi induló. Weiner Leo átirata vonószenekarra
 3. Ivanovici: A Duna hullámain – keringő
 4. Hacsaturian: Adagio a Spartacus c. balettből
 5. Webber: All I ask of you – duett az Operaház fantomja c. musicalből
 6. Strauss: Anna polka
 7. Brahms: IV. Magyar tánc
 8. Offenbach: Infernal galop az Orfeusz az alvilágban c. operettből
 9. Kiss Gábor: Olyan, mint te…
 10. Bernstein: Tonight, részlet a West Side Story c. musicalből
 
 
2014. augusztus 20. (szerda) 17 óra
Kodály Kórus Debrecen, Kodály Filharmonikusok Debrecen és a Lautitia Gyermekkar
Vezényel: Török Géza Liszt Ferenc-díjas karmester
Szólisták: Sebestyén Márta UNESCO Artist for Peace-díjas énekes és Fekete Attila Liszt Ferenc-díjas operaénekes
Helyszín: Református templom (Nyírbátor)
 
Műsor:
 • Vajda János: Nyírbátori concerto
 • Kodály Zoltán: Psalmus Hungaricus
A koncert ingyenes.
 
Vajda János 1949-ben született Miskolcon. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1968 és 1973 között Párkai Istvánnál karvezetést, majd 1970-től 1975-ig Petrovics Emilnél zeneszerzést tanult. 1974–1979 között a Magyar Rádió és Televízió Énekkarának korrepetitora volt, majd 1979-től 1980-ig Ton de Leeuwnél volt posztgraduális képzésen, az amszterdami Sweelinck Konzervatóriumban. 1981-ben a Zeneakadémia tanára lett, és eleinte prozódiát oktatott, Petrovics asszisztenseként dolgozott, majd zeneszerzést tanított.
Vajda zeneszerzői munkássága a zene számos területére kiterjed: írt operákat (a kortárs magyar opera egyik legfontosabb képviselője), baletteket, nagyzenekari és kamarazenekari műveket, kórusműveket, dalokat és szólóhangszeres darabokat. Kompozícióira a tonális zene jellemző, ily módon a hagyományokhoz kötődik. „Túl azon, hogy az ember alkotás közben a maga szükségleteit elégíti ki, nem szabad megfeledkezni az alapvető célról, vagyis másokhoz szólni, méghozzá olyan módon, amelyet lehetőség szerint, nem csak egy szűk elit ért” – mondta.
 
Vajda János: Nyírbátori concerto
A Nyírbátori concerto valamikor a ’80-as években készült, a Nyírbátori Zenei Napok felkérésére. Bemutatója különböző, ma már a múlt ködébe vesző okok miatt akkor elmaradt. A mű szövege részben latin nyelvű, amit magyar népi szövegek egészítenek ki. Előadói apparátusa: női, illetve gyerek szólisták, vegyeskar, gyerekkar, szimfonikus zenekar. Időtartama kb. 25 perc.
 
 
Török Géza
Török Géza a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerzett karmesteri diplomát, majd a bécsi Zeneművészeti Egyetemen posztgraduális képzésen vett részt.
Dolgozott a debreceni operatársulatnál, a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál, vezette a Szabolcsi Szimfonikusokat, majd a Magyar Állami Operaház karmestereként dolgozott.
Számos rádió-, és TV-felvételt, bakelit és CD lemezt készített.
Vezényelte Magyarország szinte minden jelentős zenekarát. Vendégszerepelt Európa majdnem mindegyik országában, valamint az USA-ban és Japánban.
Olyan világhírű művészekkel dolgozott együtt, mint pl.: Luciano Pavarotti, Monserrat Caballé, vagy a magyarok közül Ruha István, Jandó Jenő, Melis György, Tokody Ilona.
Liszt Ferenc-díjas, kétszeres Artisjus-díjas, a Komor Vilmos Emlékplakett kitüntetettje.
 
Kodály Kórus Debrecen, Kodály Filharmonikusok Debrecen
 
A 2011/2012-es évadtól a Kodály Filharmónia Debrecen fogja össze a cívisváros két nagy zenei együttese, a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus munkáját, valamint koordinálja a város teljes komolyzenei életét Somogyi-Tóth Dániel igazgató-művészeti vezető irányításával.
Afenntartó, vagyis Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata döntésének megfelelően már 2005-től összefonódott a cívisváros két nagy komolyzenei együttese, a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus szakmai tevékenysége.
2011. október elsejétől Kodály Zoltánné Péczely Sarolta jóváhagyásával a Kodály Filharmónia Debrecen részeként Kodály Filharmonikusok Debrecen néven működik a zenekar.
2011 májusa óta Somogyi-Tóth Dániel az igazgató-művészeti vezető, egyben a Kodály Filharmonikusok új arculatának létrehozója, aki a két együttest összefogó intézmény, a Kodály Filharmónia élén Debrecen város teljes komolyzenei életének összefogását, fejlesztését vállalta. Feladatai közé tartozik, hogy a Kodály Filharmonikusok a Kodály Kórussal együttműködve még magasabb művészi színvonalon képviseljék Debrecen városát itthon és külföldön egyaránt.
 
Lautitia Gyermekkar
A Lautitia Gyermekkar 1959-ben alakult Kissné Weiser Katalin vezetésével, s az elmúlt fél évszázadban számos nemzetközi és hazai sikeres szereplést tudhat maga mögött. 2006 óta a kórust Nemes József irányítja. Az együttesben 10-16 éves korig énekelnek a tanulók, s ha úgy gondolják, folytathatják az éneklést iskolájuk más, ifjúsági együtteseiben. Kórustagjaikat a zene szeretete, valamint az egymás iránti tisztelet tartja össze és motiválja őket a folyamatos, igényes zenei munkára.
Rendszeres résztvevői a különböző hazai és külföldi fesztiváloknak, társaséneklési versenyeknek. Sikereiket számos rangos díj és elismerés jelzi.
 
Sebestyén Márta
UNESCO Artist for Peace-díjas, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja. Születése óta a zene bűvöletében él.
Azon kevés hazai előadóművész közé tartozik, aki változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte, koncertjein életre keltve Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt. Tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol Sebestyén Márta nem képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival. Igazi kulturális nagykövete hazájának.
Minden magyarországi díjat megkapott, amit egy művész elnyerhet: „Az év énekesnője” (1984), „Liszt Ferenc-díj” (1991), „Kossuth-díj” (1999), „Prima Primissima-díj” (2003), „Magyar Köztársaság Érdemrend Középkereszt” (2005). Olaszországban a Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjjal tüntették ki. Énekelt a több Oscar-díjjal kitüntetett „Az angol beteg” c. filmben és a Deep Forest Grammy-díjas világzene albumán is.
 
Fekete Attila
1973-ban született Budapesten, 2000-ben végzett a budapesti Zeneakadémián. 1998-ban még főiskolásként debütált az Operaházban, ahol a Bohéméletben Parpignol, a Salome-ban az I. zsidó szerepét énekelte. Volt már Gounod Rómeója és Faustja, Bellini Normájában Pollione, Az álarcosbál Riccardója, a Rigoletto Hercege, az Otellóban Cassio, Dohnányi Ernő A vajda tornya című operájában Tarján, Petrovics Emil C'est la guerre-jének Szökevénye, és Erkel Hunyadi Lászlója. A fiatal magyar énekesnemzedék egyik legjelentősebb képviselője. 2005-ben debütált az Egyesült Államokban, Detroitban, ahol Puccini Bohéméletének Rodolfóját énekelte. 2006 tavaszán Torontóban is nagy sikerrel mutatkozott be Bellini Normájában June Anderson partnereként. Oratóriumok és egyéb koncertek szólistájaként számos európai és amerikai nagyvárosban, valamint fesztiválon szerepelt, többek között a toblachi Gustav Mahler Zenei Heteken. 2006 júniusában New Yorkban, a Carnegie Hallban lépett fel Cherubini Medeájának koncertszerű előadásában. A Kodály-emlékév kiemelkedő rendezvényén Fischer Ádám vezényletével és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával a Psalmus Hungaricus tenorszólóját énekelte. 2006 márciusában a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Liszt Ferenc-díjjal tüntette ki.
 
A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
Pontos jegyárak a 'Programok' fülön!
 
 • A Zenei Napok koncertlátogatói a Kakukk Étterem (4300 Nyírbátor, Szabadság tér 21.) által kínált ételekből 20% kedvezményben részesülnek.
 • A megvásárolt jegyek 15% kedvezményt biztosítanak a nyírbátori Sárkány Wellness & Gyógyfürdő teljes árú jegyéből.
 • A jegyárból a Nyírbátor Városkártya 10% kedvezményt biztosít.


Fizetett hirdetés

Vélemények, hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned, ha nem vagy még regisztrált felhasználónk kattints ide

Programok

Eseménynaptár

Fizetett hirdetés


Fizetett hirdetés

Dec 04

„Zene nélkül mit érek én…” – Máté Péter emlékkoncert
Gallusz Niki és Tabáni István Máté Péter dalaiból válogat, közreműködik Molnár György Lyra-díja...
Budapest

Dec 05

Bacsó Péter: A tanú
A kultuszfilm színházi adaptációja.
Budapest

Dec 09

Diótörő
A Diótörő meséjét –Csajkovszkij csodálatos balettja révén– mindenki ismeri. A Nektár Színház ol...
Budapest

Fizetett hirdetés

Térkép

Szállás a közelben

1 Bástya Wellness Hotel Nyírbátor

A Bástya Wellness Hotel és Várkert Étterem egy igazi kis ékszerdoboz a nevezetességeiről...

2 Bástya Panzió Nyírbátor

A Bástya Panzió Nyírbátor központjában található. 2-3-4 ágyas szobáink fürdőszobás...

3 Hotel Pálma Nyírbátor

A 2012-ben épült igényesen kialakított Pálma Wellness Hotel 2 szinten összesen 60 főt be...

Látnivalók a közelben

1 Mátészalka Városi Uszoda - Szalka-Víz
Szalka-Víz

A Szalka-Víz Kft. álltal üzemeltetett Mátészalka Városi Uszoda megújult, családias han...

3 Sárkány Gyógyfürdő és Camping - Nyírbátor
Fótó: Kovács Mónika

Egy igen kellemes fürdő, hibátlan környezetben és nagyon nem mellékesen az egyik kedvenc ...

Shopping a közelben

1 EDUO Kft.

Várjuk kedves vásárlóinkat Mátészalkán kis- és nagykereskedésünkben lakás-, konyha-,...

2 Szalka-Víz Kft.

A Szalka-Víz Kft. - mint Mátészalka Város Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló cége...

3 Expert Műszaki Áruház
Expert Műszaki Áruház Nyírbátor

Expert Műszaki Áruház Nyírbátorban háztartási kisgépek, szórakoztató elektronikai, ir...

MegosztomProgram, esemény kereső Nyíregyháza

Partnereink
Facebook